Har du varit på restaurang och fått träffa en sommelier? Om du vet vad ordet innebär är det enkelt att avgöra om du har stött på en sådan person eller inte. Att vara sommelier innebär att man arbetar på restaurang, men till skillnad från kockar och serveringspersonal så har en sommelier uteslutande hand om dryckerna på restaurangen.
Man kan således säga att en sommelier är en expert på olika typer av drycker. Det vanligaste är dock att de riktar in sig främst på vin, men andra drycker är också av största vikt. Utöver att kunna rekommendera dig som gäst vilket vin eller dryck som kommer att smaka bäst till din måltid, så har en sommelier också mycket annat ansvar. En sommelier måste bland annat se till att beställa in vin till restaurangen och se till att alla olika typer alltid finns inne. Att skriva vinlistor ingår även det, samt hjälpa till att utbilda andra anställda på arbetsplatsen.
Det är inte helt ovanligt att en sommelier arbetar med andra saker också. Detta kallas för att kombinera sina arbetsuppgifter. En sommelier är i många fall samma person som matsalschefen eller hovmästaren.