Att besöka restauranger i Italien

När du hör talas om italiensk mat kommer det antagligen betyda pastarätter, pizza, olivolja, oliver och andra godsaker. Men det italienska köket innehåller mer än detta. Det är dessutom en rätt stort skillnad mellan italienska restauranger i Sverige och restaurangerna i Italien.

Det är inte endast maten som skiljer sig åt, det gäller även andra ”regler” när du ska besöka en restaurang i Italien. Det bästa sättet att lära sig är självklart att besöka landet och alla trevliga matställen.

Att äta i den rätta ordningen

En sak du kan stöta på hos restauranger i Italien är att du bör äta allting i rätt ordning. Det finns ett stort antal olika rätter att välja mellan, och du kan antingen skapa en egen kombination eller välja en som redan finns. Det du bör räkna med är att ett restaurangbesök i Italien kan leda till väldigt mycket mat.

Aperitivo – en fördrink.

Antipasto – förrätt som många gånger består av någonting kallskuret, till exempel skinka, ostar, oliver eller tomater.

Primo piatto – den första maträtten. Denna rätt består ofta av risotto, soppa eller pasta. Cannelloni kan vara ett utsökt alternativ. Det kan vara bra ifall du har en idé om vad en maträtt innehåller. Genom att söka på cannelloni, om det är vad du vill beställa, kan du hitta information, ingredienser och recept på denna rätt.

Secondo piatto – den andra maträtten. Detta är en rätt som består av fisk eller kött. Det du måste tänka på är att det endast är köttet som serveras, skulle du vilja ha något tillbehör måste du även beställa ”Contorni”. Det kan bestå av grillade grönsaker, sallad eller potatis. Sås är däremot någonting som väldigt sällan serveras.

Dolce – efterrätt. Efter den andra maträtten är det självklart dags för efterrätt. Den kan bestå av bakverk, pannacotta eller glass.

Kaffe – kaffe är någonting som serveras efter du ätit efterrätt, inte samtidigt.

Grappa – det sista som serveras kan vara grappa, vilket är en spritdryck. Du kan även avrunda måltiden med någonting annat starkt.

Som nämnts tidigare behöver du inte beställa alla de rätter i det italienska köket som finns. Du kan välja ett mindre antal om så önskas. Men se till att du får dem serverade i den rätta ordningen.