Klagomål och service – Så ska du bete dig

Vi har alla varit på en restaurang som inte har hållit måttet så som vi har önskat. Det kanske var så att servicen inte var den bästa, att maten tog väldigt lång tid, att du fick ett bord som låg för nära toaletterna eller att du hittade ett hårstrå i maten. Kanske var kycklingen inte helt genomstekt och potatisarna allt annat än krispiga? Det är lätt att man blir sur och tappa humöret när något inte blir som man önskar, men kom ihåg att du befinner dig på en restaurang tillsammans med andra människor och du behöver således bete dig därefter. Här kommer du att få läsa om hur du ska bete dig om du har klagomål på en restaurang eller om du vill komma i kontakt med servitören/servitrisen.

Vid klagomål på maten

Har du klagomål på maten är det viktigt att du inte gör en stor scen över detta, även om du har betalat dyra pengar. Alla människor kan göra misstag och majoriteten av alla professionella restauranger kommer mer än gärna vara där för dig och se till så att det blir rätt. Be om att få tala med chefen om du har möjlighet och var diskret. Du behöver inte skrika eller dra uppmärksamhet till dig. Det kommer inte bara få dig att se oartig ut, utan du kommer även att störa andra gäster.

Kalla på servitören

Allt för många gånger har man sett människor sitta och knäppa med fingrarna eller skrika efter servitörer och servitriser på restauranger. Detta är ett stort ”no no” och något som du absolut bör undvika att göra. Om du vill komma i kontakt med servitören ska du först och främst försöka att få ögonkontakt. Alla bra och seriösa servitörer på restauranger är uppmärksamma nog att se dig och kommer därefter att komma förbi ditt bord så fort som möjligt. Skulle det vara så att du inte lyckas med ögonkontakten kan du istället räcka upp handen lite snyggt. Sitt inte och vifta eller för andra oljud som kan stressa servitör och andra gäster.

Den här regeln gäller på alla restauranger som du besöker. Det spelar ingen roll om det är den lokala pizzerian där du har handlat kebabrulle sedan du var 15 år gammal eller om du är på en lyxig gourmérestaurang i det hetaste kvarteret i stan. Vett och etikett gäller alltid!