Mat som kan påverka tänderna

Den mat vi äter dagligen kan påverka mer än vår hälsa och utseende. Tänderna är en annan del som kan påverkas, både positivt och negativt. Du känner antagligen till att godis är en sak som kan vara rätt negativt för tänderna. Men det finns faktiskt ännu fler saker. Det finns även mat som kan påverka dina tänder positivt.

Viktigt att ta hand om tänderna

Oavsett om du fokuserar på vilken mat som påverkar tänderna negativt eller positivt är det alltid viktigt att du tar hand om dina tänder. Hos https://www.sunstargum.com/se/ finns det flera fantastiska produkter som kan hjälpa dig ta hand om tänderna, från tandborstar och tandkräm till mellanrumsborstar. Du kan även läsa om en rad olika tandrelaterade ämnen hos https://www.sunstargum.com/se/, som tips mot dålig andedräkt och mycket mer.

Mat som kan påverka tänder positivt och negativt

Livsmedel som kan ha en positiv påverkan är grönsallad, morötter och äpplen. Detta är saker som både främjar salivproduktionen samt kan hjälpa rengöra tänderna. Andra livsmedel med positiv påverkan är mejeriprodukter som neutraliserar syra, som mjölk, ost samt naturell yoghurt.

De matvaror som har en negativ påverkan är de livsmedel med syra. Det gäller inte endast de sura livsmedel som finns, utan även mat som innehåller socker och kolhydrater. Dessa ämnen kan faktiskt omvandlas till en syra som sedan fräter på dina tänder. Mat med negativ påverkan är bland annat kakor, godis, läsk och bröd, framförallt vitt bröd. Andra saker är stora mängder av citrusfrukter, energidrycker, juice samt vin.

Skydda dina tänder

Det första tipset på hur du kan skydda tänderna en aning är att äta regelbundet. Småät inte mellan varje måltid. Det ger dina tänder en stund att ”vila” mellan varje måltid.

Många personer borstar tänderna direkt efter att de har ätit. Ett bra tips är att vänta minst en timme efter en måltid. Det ger munnen en chans att bygga upp sin neutralisering efter ett syraangrepp. Ifall du känner att du har matrester mellan dina tänder är det bättre att du använder en tandpetare.

Ett tredje tips på vad du kan göra för att öka salivproduktionen är att tugga tuggummi. Det viktigaste är att du väljer ett tuggummi som är sockerfritt och gärna innehåller xylitol.

Det fjärde tipset på vad som kan skydda dina tänder är att undvika stora mängder tillsatt socker. Detta kan kännas lite jobbigt eftersom du måste läsa igenom alla produkters ingredienser. Men det skyddar tänderna en del. Det viktiga att komma ihåg är att det inte alltid står socker på förpackningarna utan det kan stå honung, glykos eller fruktos istället.

Sista tipset är någonting som alla bör göra och det är att borsta sina tänder två gånger om dagen. Gör även rent mellan tänderna, helst innan du borstar dem. En tandkräm med fluor kan också vara bra eftersom detta kan förebygga karies.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>