Restaurangens olika befattningar

Att gå på restaurang har blivit vanligare än aldrig förr och det bästa är att det finns så många olika att välja mellan. Vissa människor går på restaurang varje dag, t.ex. för att slippa laga middag eller för ett enkelt och snabbt sätt att luncha på arbetsrasten. Att gå på restaurang är således lika vanligt till vardags som det är vid speciellare tillfällen.

Alternativen är många och prisklasserna likaså. Du kan hitta mycket billiga alternativ där du kan få god mat för 50-80 kronor och du kan även hitta dyra och mer exklusiva alternativ där prislappen går upp mot 500 kronor per huvudrätt. Vad du väljer är naturligtvis upp till dig och beroende på tillfälle.

Även om många har besökt en restaurang tidigare är det inte säkert att man har koll på hur det faktiskt går till på en restaurang. Vem gör vad och hur många olika typer av befattningar finns det egentligen? Här reder vi ut frågan!

I matsalen

Majoriteten av alla gäster som besöker en restaurang kommer inte att befinna sig i ett annat utrymme än i restaurangens matsal. Man brukar säga att det över lag finns tre olika typer av restaurangarbetare som du kommer att få träffa på här. Den första är hovmästaren som ser till att välkomna dig och ditt sällskap. Det är även denne som också kommer att visa er till ert bord. Därefter är det servitören som kommer in i bilden. Servitören presenterar sig och tar därefter era beställningar. Är du på en lite finare restaurang är det nu er tur att träffa en sommelier. En sommelier är en person som har mycket goda kunskaper om dryck, i många fall en stor inriktning på vin.

I köket

Som gäst kommer du inte att märka av vad som händer och pågår i köket, men även här finns det mängder med restaurangpersonal som jobbar för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt. Beroende på storlek på restaurangen kan du här hitta en eller flera kockar som säkerställer att maten är god och väl tillagad. Det finns även en köksmästare på plats och man kan säga att köksmästaren fungerar som en chef för kockarna. Är det ett stort kök finns det i många fall även en souschef. Souschefens uppgift är att se till så att köksmästaren får den avlastning och hjälp som behövs. I köket finns även restaurangbiträden och kallskänkor.